Wednesday, January 26, 2011

pengalaman pertama

salam semua...

ada sesape join career fair kat usm tak?semalam ngan hari ni ada career fair..so, aku tak nak la ketinggalan zaman..aku pun p la tengok2 booth yg ada dan mana2 yg sesuai untuk course aku tapi tak banyak sangat la utk civil..ada gamuda, mmc, sunway group, syabas dll...mmg tak banyak la..aku pusing2 p kat tempat yg sama jugakk...

memang semalam aku just survey je la..tak drop resume pun, bajet nak edit2 sket ikut company requirement kan..tapi aku tak edit pun sbb busy duk wat fyp...semalam jugakk aku mmg interested nak join interview ngan gamuda tp memandangkan aku tak prepare sangat aku bercadang nk p esoknyaa...aku mmg nak sangat p interview..aku nak rasa sendiri macam mana rasa interview tu...masin ke tawar ke pahit ke pedih ke..just for fun...last aku interview dulu pun, masa nak apply masuk U...yang tu tak aci la..aku tak bercadang pun nak keje kat gamuda tu just nak rasa interview jek.. tapi yg hampehnya, aku tak prepare pape pun...kan aku duk busy pasal fyp...busyyy la sangat kann..eh, mmg busy pun, aku tertido time tgh2 buat fyp...sadis kann..

bangun2 pagi pun sempat lagi aku buat fyp...pastu aku baru teringat yg aku tak prepare pun utk interview...aku mmg xde mood nak interview..takutt pun ada..aku gtaw aida aku tak rasa nak p interview tu..tapi aida suh try gakk..form utk gamuda pun aku isi before p daftar..kesiann aida kena tunggu aku dan turn kami agak lambat jugakk la sbb aku..huhu

akhirnya, aku berjaya gak menempuhi interview yg agak kelakar tu...aku mmg cuak la sbb aku tak prepare pape, otak aku mmg kosong time tu..dah la lama gle aku tak cakap omputeh ni...keras dah lidah aku ni..jom2 lembutkan lidah anda..a e i o u...

first2 aku masuk interview, soalan pertama yg interviewer tu tnye, "have u sent ur resume before this, u look soo familiar"...
aku lak, "eh, nope, this is my first time"..maybe u've seen me in my blog..i'm quite good in writing nonsense things...haha

interviewer tu saje je cakap macam tu, tak nak kasi aku gelabah sangat kot..

tapi interviewer tu mmg bes la, macam cakap ngan kawan lak..haha..aku memang tak expect pape pun dari career fair ni...aku sedar tahap aku kat mane...saje2 nak jual resume yg tak seberapa dan nak uji sejauh mana soft skills aku..tqq utk aida sbb ajak aku p interview ni...

apa yg aku dapat dari interview tadi:
-aku kena praktis speaking omputeh lebih lagi..ada sape2 nak jadi tutor aku secara percuma tak..hehe
-yakin sahaja tak cukup okesss...anda perlu berilmu...
-aku kena belajar lagi macam mana nak tackle interviewer tu..macam mana nak bagi dia berminat ngan kita..kenyit2 mata tak cukup okesss...
-eye contact tu penting..aku tadi pun ada la terpandang tempat laen gak sbb lama sangat pk nak cakap macam mana ea...sila baca lebih okess..
-banyak sangat aku nak cakap tapi x terkeluar sbb susah nak cakap omputeh dan idea dalam otak aku ni berebut-rebut nak keluar sampai jammed jap..mmg kena baca lebihh la..
-sblm interview tu, mmg kena prepare la..ko bajet ko bijak sangat ke..
-jgn gunakan singkatan masa interview tu..ko bajet interviewer tu boleh baca fikiran ko ke...

ni je kott..aku pun tak ingat dah..tapi interviewer tadi mmg baek la..kte boleh jadi kawan kott..tapi dalam mimpi je la...aku mmg sgt tak berpuas hati dgn soft skills aku hari ni sbb macam hampass kelapa je...masa darjah 6 dulu lagi baek kott..haish..konklusinya, kalo nak interview mmg kena lancar la speaking omputeh ni..lagi sekali tengs untuk aida sbb ajak aku p interview ni...aku pun sayang ko lebihh..:)

fakta hari ni: muka aku ni mmg muka kebanyakan sebab mana2 aku p mesti ada je orang nak kaitkan aku ngan sape2...
contoh 1: mula2 aku masuk usm ni, kakak bilik aku cakap muka aku ni sama ngan member dia kat matrik dulu...sesi ramah mesra yg menarik kann..
contoh 2: masa aku first2 Latihan Industri, orang kat ofis tu cakap muka aku sama ngan muka someone ni..tapi aku tak sempat pun jumpa kembar aku sbb aku pindah ofis laen...
mmg banyak la aku pnh dgr...kembar kita kan ada tujuh..tapi aku SEDIH la sebab dalam ramai2 ni xde lak plak orang yg cakap aku macam siti la..majuk la camni...masa awal2 dulu je femli aku ada jugak cakap muka aku sama macam dato' siti...sekarang dato' siti da cantik... :P


7 commento:

~~su manje~~~ said...

salam ziarah malam sis
nice post...em....
pekabar sis..?
su dh semakin pulih dan sihat dengan cerianya...
alhamdulillah

.::zaimah::. said...

tqqq..
sis oke2 je..:)

Cik Aien said...

panjngnye post dier :)
tp jwpn ain pendek, xpernh trlibat career fair :)

.::zaimah::. said...

byk sgt bnda yg nk tulis..
ni la akibatnye..:P

Mr. TN_SkY said...

ahaah..:-D naseb baik ruang post luas..x nmpk la panjang sgt..neway nice entry..:-D

JELAS SAHABAT BUKAN SEBARANG SAHABAT, SAYANG SEMUA

.::zaimah::. said...

heheh..:)

~~su manje~~~ said...

salam zaimah su singgah ptg up traffik disini.....jom tea break...hujanhujan njie....

Post a Comment

drop your link here :)