Saturday, January 22, 2011

DUGAAN tu sebagai ujian

salam semua...

semalam laptop aku xboleh nak on...
cuak gle time tu..
dlm otak aku duk pk pasal FYP je...
da la aku nak kena jumpe sv aku next week...

macam mana kalo aku nak kena format laptop ni...
dan document2 dlm laptop ni xboleh nak save...
macam mana aku nak siapkan FYP aku..
takkan nak extend kot...

dugaan2...
malam tadi gak masa aku tengah syokkk layan drama korea lagi, kawan aku datang bilik...
time ni laptop aku sehat walafiat lagi..
dia datang cite, mesin yg die tgh guna utk FYP meletop...
aku mmg terkejut gak la...
mengikut cerita kawan aku ni, temperature yg dia guna time tu rendah je dlm 200 lebih je, before ni lagi tinggi dlm 400 darjah celcius...
benda memang da nak jadi kann...
dia agak tension gak la sbb time tu dekan turun p tgk...
dah la supervisor dia xde cni skang...
aku macam biasa la bertindak sbg kaunselor, nasihat kan ape yg patut...

lepas kawan aku tu balik bilik dia, aku sambung tgk cte tu...
pastu p jalan2 blog orang, pastu ngantuk dan nak off laptop...
tapi xboleh dan aku tiba2 teringat nak donlod manual arcview..
nak bukak sotware tu pun xdapat...
dan aku tanpa ragu2, teros keluarkan bateri...
pastu laptop aku tak boleh nak on da..
sedih..
salah aku jugakk kan..
macam2 aku pk..
FYP aku x wat backup pun...
menanges meraung gak la pk pasal FYP tu...

pagi2 lagi aku siap2 nk p atr kedai...
siap kol kakak aku lagi tu...
dengar la ceramah dia jap...
aku mmg xde mood la pagi tu, pk pasal FYP je..
p atr kedai tu, pakcik tu tgk2, eh da boleh on da...
seciput je masalah aku..punya la aku sedih sampai xleh nak tido...
masalah setting utk bateri ap ntah..
pastu pakcik tu siap ajar lagi nak wat cmne kalo jadi cmtu lagi..
tak payah la susah2 atr kedai..
mula2, power on,
pastu tekan F2..
pastu p kat main-pilih SATA mode-pilih IDE Mode
pastu exit-pilih exit saving and changes..

manalah aku taw benda alah ni sume...
okayy aku happy skrg..hehe
boleh la aku teruskan FYP aku..

aku kena extract data2 kat peta mskkan kat excel..
pastu kena lukis kat arcview lak..
ni baru sediakan data..
tak run modelling lagi...
ohh pengsan jap...

15 commento:

saya_arief said...

dengar je ungkapa FYP badan ku teros menggigil..
;p

.::zaimah::. said...

mmg sgt risau la skang..

aidakmal said...

kesian nye mah :(
tp lptop da ok kn

.::zaimah::. said...

aah ok dah..hehe :)

Cik Aien said...

wow! budak engineer nie :) dulu aien electrical engineer, tp dh lepaskan bidang tu. bak kate family, xsesuai tuk ank pompuan. ok layaaan.

last2, skrg hampir nk capai segulung sijil untuk dip. perbankan islam :)

molmolla said...

dear.. lenkali buat backup.. kalau boleh pendrive tu ada dua siap. hilang kat laptop, ada pendrive. kena virus satu, satu lg pendrive ade..

~~su manje~~~ said...

su pun baru saja mengalaminya....em.....kesabaran harus lah tebal....

~~su manje~~~ said...

salam sis su simpan blog sis dalam blog su..
kalau sis sudi simpan link su manje....
thanks

.::zaimah::. said...

@cik aien
sy org biasa2 jek..hehe
rezeki cik aien kat bidang tu...:)

.::zaimah::. said...

@molmolla
tengss dear..
nasihat yg sgt2 b'guna..
da serik da..

.::zaimah::. said...

@ su
mmg btol2 menguji kesabaran la..

sab said...

wah. engineer student. terbaik!

.::zaimah::. said...

eh, sy biasa2 saje..same mcm sab jugakk...

♥ AyaHikari ♥ said...

thanx add sy dlm bloglist.dh add akk. :P

.::zaimah::. said...

kamsahamnida ayahikari:)

Post a Comment

drop your link here :)