Monday, October 24, 2011

Anda baca, Anda nilai

assalamualaikum my dear sahabiah..
Entri ini saya ambil kat facebook INI..apa yang boleh saya cakap kan kat sini bahawa manusia hanya meramal sahaja tetapi Allah swt yang menentukannya.Seperti yang sebut dalam entri2 sebelum ini ajal akan tiba jua sama ada hari ini/besok/saat ini/pagi esok/malam esok ke dll..yang pasti kita tak taw bila ajal kita.tak taw la sempat ke tidak kita nak beraya tahun ini.. marilah kita mengabdikan diri kepada Pencipta kita, Allah swt..semoga kita akan bertemu dgn malam lailatuqadar..semoga kita mendapat keberkatan Illahi..
Sila ambil pedoman dari artikel ini..
Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012..1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..
Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..
Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)
Ya Allah,Engkau lindungilah hambamu ini yang sungguh kerdil,yang sungguh hina ini,Kau ampunilah segala dosa hambamu ini Ya Allah,sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Penyayang,sesungguhnya hambamu ini berasa sungguh kerdil,lindungila kami sekeluarga..aammmiinn ya Rabbal Alamiiiiiiiiinnnnn......

Sunday, August 21, 2011

Don't Quit



by Anonymous


When things go wrong, as they sometimes will,
When the road you're trudging seems all uphill,
When the funds are low and the debts are high,
And you want to smile, but you have to sigh,
When care is pressing you down a bit
Rest if you must, but don't you quit.

Life is queer with its twists and its turns,
As everyone of us sometimes learns,
And many a failure turns about
When they might have won, had they stuck it out.
Don't give up though the pace seems slow,
You may succeed with another blow.

Often the goal is nearer than,
It seems to a faint and faltering man,
Often the struggler has given up
When he might have captured the victor's cup;
And he learned too late when the night came down,
How close he was to the golden crown.

Success is failure turned inside out
The silver tint of the clouds of doubt
And you never can tell how close you are,
It may be near when it seems so far;
So stick to the fight when you're hardest hit,
It's when things seem worst that you must not quit!


p/s; dont u stop trying.whatever your decision,
i'll support you..deyda, this one for you ;)


Thursday, August 11, 2011

Kata-kata akhir Syed Qutb

assalamualaikum my dear sahabiah..

Kata-kata akhir Syed Qutb..

seandainya kau tangisi kematianku,
janganlah tangisan itu mematahkan semangat perjuanganmu,
kerna kita telah dijanjikan Allah dengan dua kemuliaan,
tergugur syahid di medan perjuangan atau meraih kemenangan,
teruskanlah perjuanganmu itu,
jangan ragu-ragu dalam perjalananmu,
teruskanlah..yakinlah..
teruskanlah..yakinlah..
kita pasti berjaya.

seandainya kau tangis kematianku,
janganlah tangisan itu mematahkan emangat perjuanganmu,
kerna perjuangan memerlukan pengorbanan,
kerna pejuang tak mengenal kerehatan,
aturkanlah langkahmu dengan penuh keimanan,
suburkan lah ljiwamu dengan segala keyakinan,
teruskanlah perjuanganmu itu,
jangan ragu-ragu dalam perjalananmu,
teruskanlah..yakinlah..
teruskanlah..yakinlah..
islam pasti berjaya.

seandainya kau tangis kematianku,
janganlah tangisan itu mematahkan semangat perjuanganmu,
kerna kita telah dijanjikan Allah dengan dua kemuliaan,
tergugur syahid di medan perjuangan atau meraih kemenangan,
relakanlah pemergianku ini,
iringiku dengan seribu doa,
semoga kita kan berjumpa semula,
ditaman syurga Tuhan yang indah.



Wednesday, August 10, 2011

Wordless Wednesday #1

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.


Tuesday, August 9, 2011

aku nak mintak maaf je sebenarnya

assalamualaikum my dear sahabiah...

"Hidup biarlah memberi manfaat kepada orang lain"

Di kesempatan bulan yang mulia ni, aku nak mintak maaf banyak2 la kalo sepanjang kita kenal aku ada bawa pengaruh buruk kepada korang2 yg pernah baca blog ni dan kpd kawan yg mengenali diri ini secara langsung dan tak langsung.sesungguhnya setiap perbuatan yg kita lakukan akan diadili kelak walaupun sebesar zarah.aku betol2 nak mintak maaf kalo ada info yg salah/benda2 negatif/blog ni dah membawa impak negatif dlm hidup korang ke/anasir2 buruk..

Semoga ramadhan kali ini milik kita. ayuh lah kita sama2 memberkati bulan yg mulia ini.

p/s: apa yg patut saya buat..ramadhan kali ini air mata saya tak segan silu nak mengalir.aduhai. sebelum ni terharu sebab suara adik dari tajikistan ni sangat merdu.pertama kali dengar suara dia mengaji dah rasa sebak..subhanallah..yang ni saya tengok kat youtube "KORAN BY HEART"..nama adik tu nabiollah..peserta2 lain pun tak kurang hebatnya.

lagi saya tersentuh bila baca entri pasal artis2 malaysia yg telah diberikan hidayah kat blog HAMI ASRAFF..dan korang patut baca episod syukur catriona ross..tak semua orang akan dapat peluang kedua..kite sbgai bangsa melayu yg beragama islam sepatuttnya bersyukur dilahirkan dalam islam..

apa yg saya pinta sekarang:semoga ALLAH tetapkan iman saya dan matikanlah saya dalam islam..

apa yg boleh saya buatkan sbb air mata ni adalah ciptaan terhebat Allah untuk wanita.marilah kita gunakan sebaiknya (janganlah bila tengok cite korea je)

Sunday, August 7, 2011

Alhamdulillah, masih ada lagi ruang untukku.

assalamualaikum sahabat...

semoga anda dan juga saya sentiasa mendapat keberkatan daripada Allah swt.ameen
betapa berharganya air mata wanita.
"Ketika TUHAN menciptakan wanita,
Malaikat datang dan menyentuh dagunya..

"TUHAN, ciptaan ini kelihatan lemah dan longlai.Seolah-olah terlalu banyak beban terhadapnya.
"Itu bukan lemah atau longlai, itu adalah AIR MATA"
"Untuk apakah airmata itu?" tanya malaikat
AIR MATA adalah salah satu cara dia mengekspresikan kegembiraan, kegagalan, cinta, kesepian, penderitaan dan kebahagiaan.
"ENGKAU menciptakan segala sesuatunya. Wanita ciptaan MU ini akan sungguh menakjubkan!"-(beauty roses.)



subhanallah!
sungguh hebat ciptaan Ilahi.

alhamdullillah, setelah sekian lama aku terlena dalam tidurku, akhirnya aku bangun jua.
aku sangat tersentuh tatkala aku membaca kesungguhan IM Hasan dalam memperhebatkan lagi bidang dakwahnya.

"IM Hassan juga merupakan seorang guru mengaji al-Quran secara part-time di Selayang. Sekitar tahun 2009 pula IM Hassan mula belajar tarannum secara serius dengan seorang ustaz yang merupakan rakan kepada Ustaz Radzi iaitu Ustaz Zul. Masa tu penulis blog amirez.com pun berminat sama nak belajar tapi disebabkan waktu kelas tarannum yang bermula pukul 10 malam hingga 3 pagi, terpaksalah dia lepaskan peluang belajar tarannum atas sebab tugasan kerja masa tu. IM Hassan pula memang gigih dan komited dengan kelas tarannum tu."- (amirez.com)
"Penulis blog Berjalan,Melihat,Mentafsir sgt tersentuh kerana semasa mula-mula IM Hasan menyertai program Imam Muda, ketika semua perhubungan luar diputuskan, IM Hasan sempat juga memboloskan sewarkah surat kepada Penulis blog Berjalan,Melihat,Mentafsir ketika dia dan IM Hasan mula mencari haluan hidup sendiri. lebih terharu, surat itu Penulis blog Berjalan,Melihat,Mentafsirbaca ketika dia terlantar di hospital kerana sedikit keuzuran. Ketika IM Hasan masih di Kuala Lumpur untuk meneruskan kehidupan, dia pula cuba mencari angin baru di Pulau Pinang. Surat itu amat menyentuh hati kerana selain mengucapkan hari lahir kepada dia, IM Hasan sempat menitipkan kegusaran yang bersarang di hati, memohon nasihat dan teguran agar dia tidak leka dihanyutkan arus populariti dengan rancangan Imam Muda ini. Penulis blog Berjalan,Melihat,Mentafsir nampak keikhlasan daripada tulisan tersebut kerana IM Hasan sememangnya sangat takutkan sifat riya' , ujub dan takabbur menguasai diri. Bimbang jikalau niat untuk menyertai Imam Muda tersimpang daripada maksud sebenar.- (Berjalan, Melihat, Mentafsir)
Kesungguhan beliau telah menginsafkan aku yg lalai selama ini dan air mata keinsafan ini menyedarkan aku bahawa Allah masih menyayangi aku. Maha Suci Allah masih lagi melahirkan rasa keinsafan dalam diri ini. Alhamdulillah, keberkatan ramadhan.

Sekali lagi perasaan ku tersentap ketika membaca balik tentang kematian arwah Din Beramboi suatu ketika dahulu dan kematian arwah rakan penulis blog (Berjalan, Melihat, Mentafsir). Sesungguhnya MATI itu tidak mengenal usia dan tempat dan saat kematian semakin mendekati diri ini.

Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah Amat Mendalam PengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan.

Surat Al-Munafiqun: Ayat 11 (murabbiy.com)


Ya Allah, sesungguhnya diriku ini sseringkali alpa namun kau sentiasa membuka pintu hati ini.
Aku malu Ya Allah.
Janganlah kau serik membawa aku ke jalanMU.
Ampunkan lah aku Ya Allah.
Aku hanya insan hina lagi lemah.
Kau tetapkanlah iman ku.
semoga aku sentiasa dalam rahmatMU.
Ameen.





Monday, June 27, 2011

perubahan for better life

assalamualaikum..
hye there..

hipotesis of the day: semakin kita dewasa, semakin banyak perubahan yg kita lakukan.

perubahan yang paling ketara sudah tentulah penampilan diri kite.
as we grow up we really concern about our appearance.
we do care if my tudung matching tak dgn baju, shoes.
but in hurry i just grab anything, ignore my appearance as long as proper attire.most of the times i do this things.my bad habits.heh

mood swings.
in the past im not good in controlling my emotions.easily get sulk without concrete reasons.throw my tantrum if i found out someone oppose me.my bad!
but, i slowly learn.learn how to more appreciate something around me.i finally can control my emotions.if i get angry, i can cool down few minutes later.if im sad, i just cry, released the tension,then im much better.

way of thinking.
im more matured compared to my sisters.yes!
[perasan.-.-]

confidential level.
i try my best to be as cool as i can.think before talk.
assalamualaikum..

blog da mmg berhabuk..
dah lama aku tak update latest news bout me..
act, now im in silence mood either here or outside there..
skang ak tgh cari blog adif story..dy da delete ke?
bllog tu ada tp post2 dy before mmg da xde..
dan blog tu dah berubah..
kompius jap..
fb dy pn da xde, twitter pn da xde..
tp tataw la kot2 dy da unfriend ngn ak ke kann..huhu
aku suke baca blog dy, ske baca status dy kat fb, tweeter tup2 ilang plak..
ak harap dy cepat sembuh..
ak mmg suke penulisan dy..harap2 dpt baca blog dy lagi..;)
she is adifstory/fida aisyah..

Thursday, May 19, 2011

kalaulah perasaan ni megi kannn bagus, lepas makan ilanggg..lepas tuu

assalamualaikum semua...

kali ni ak tak nak share lg pasal Majlis Perpisahan Awam 4 tu sbb ak xtaw mne smpn gambar2 malam tu..aku kan suka tempek2 gambar dlm blog ni mcm budak tadika..

kadang2 dgn2 perbuatan pun boleh buat orang terasa [terluka] kan..

aku ad satu cerita...
macam ni laaa, ada 1 makhluk Allah ni, dia mmg sgt baik..aku pun rasa dia baik..first impression aku, semua org adalah baik..so, sbb tu lah aku selalu pesan kat diri sendiri jgn terlalu percayakan org sbb lama2 makan diri...secara analoginya, kes 1;macam buah jambu kan, dari luar mmg nmpk bes tp time nk makan tu, cesss ada ulat kat dlm tu..dan lagi, kes 2; dari luar nmpk bes, mmg bes la jambu tu..dan lagi, kes 3; dari luar da mmg buruk, busuk, sape yg nk makan kan..

secara realitinya, kes 1 mmg bersepah kat luar sana sbb ak mmg pndg semua manusia baik..mmg fokus utama aku pada kes 1..so kes 2 n 3 tolak tepi la...

tu je laaa, aku nak cite..apa yg korang rasa???tensenn kann..makhluk Allah tu entah ke mana, kes 1 pun entah ke mana..tengokkk dengan perbuatan aku (menulis benda bangang mcm ni) boleh buat korang terasa (tensen/panass/sakit ati/pelik/______[isi sendiri la apa perasaan korang] dll)...

macam ni la aku rasa...zappppp terluka sampai ke ulu ati...sbb dia adalah golongan kes 1...dia x payah nak sound2 aku, kutuk2 blkg aku, dgn tindakan dia je, aku rasa zapppp..

kalo korang rase korang kawan aku, entri ni bukan utk korang..tapi, kalo korang bkan kawan aku, ada kemungkinan entri ni ditujukan KHAS utk korang...

kita kan kawannn..hehe

Saturday, May 14, 2011

last words from me..

assalamualaikum semua...

tempek gambo la dulu...
story laen ari ea..hehe

Saturday, April 23, 2011

ashraff muslim nak bertunang da!

assalamualaikum semua..

ahhhhhh..pengsan jap ble dengar ashraff muslim kesayangan da nak bertunang...eyu pun mesti sedey gak kan..haha..besok xleh kesayangan la sbb da jadi tunang org..haha

bakal tunang ashraf muslim bakal doktor..perghhhh
bakal tunang ashraf muslim tu sangat2 baek..perghhhh
konklusinya, depa mmg sgt serasi la..perghhh

"lelaki yg baik utk perempuan yg baik"

babbling: utk pengetahuan uolss, tunang ashraf tu ank kpd hj lokman..hehe

Friday, April 15, 2011

nostalgia 4 sahabat

assalamualaikum semua...

wahhhhh sgt2 lama x update blog kannn..
tetibe malam ni rindu kan kawan2 lama kat kmm dlu...
ohh rindu sangat2..
mereka nyawa kat kmm dlu, kini dan selamanya...
mereka byk ajar saya erti persahabatan...
saya rindukan mereka!
lepas abis belajar, 2 drpd kami ditempatkan kat usm (aku n jannah) dan 2 lagi kat ukm (wana n aifa) tp malangnya semua kat cawangan lain2..
layan je la gmbr kwn2 saya..
aku kan suka tempek gmbr byk2 kat blog ni...
kenapa ye, sbb nmpk cntk mcm tempek mekap kat muka tuu..
haha..

aku n aifa

jannah n wana

hari terakhir before balik kampung T_T

release tension blkg blok aifa

outing bersama-sama ^^

depan blok pentadbiran

jamuan praktikum

kami pelajar H6P2

pic fevret!!



Thursday, March 24, 2011

CINTA

assalamualaikum semua...

ak ada 1 video nak korang dengar ni..
serius best..
2,3 arini aku mmg duk dengar lagu ni je la...
da xde TVXQ, SUJU mahupun SNSD...
buat masa skrg la..hehe
lagu2 korea da jatuh no 2 sbb lagu ni, CINTA...
korang pun dgr la sama k..
hehe
mempersembahkan
CINTA by ALIYAS ZAKARIA

video

Wednesday, March 23, 2011

HB FAIZ

assalamualaikum semua...



HAPPY BIRTHDAY
FAIZ :)



semalam birthday adik aku...
22 Mac 2010..
HAPPY BIRTHDAY BUAT ADIK TERSAYANG...
semoga dgn pertambahan usia ni, akan bertambah la jugak amal utk bekalan akhirat...
doa dari akak tiada yg lain, semoga berjaya didunia dan diakhirat..
best of luck for ur final exam...insyaALLAH dapat jawab..
sayang kamu...

Friday, March 11, 2011

lalala~


babbling: im getting so excited doing this stuff..hehe...feel sorry to deyda n shu...after they struggle to finish their thesis, they still cant get their sv's sign..

Thursday, March 10, 2011

-jangan tensen2 taw..hee-

Tuesday, March 8, 2011

aigoooooo!



HAHA


another side of me..haha
"HAPPY WOMEN'S DAY!"*love*

Sunday, March 6, 2011

AM I???

overpressure.
overstress.
overload.
.
.
.
.
.
over act.
.
.
.
.
this is called insane.
.
.
.
.
aaaaaahhhhhhhhhhhhhh.

babbling-under control rite now.

Thursday, March 3, 2011

ini projek saya taw!



assalamualaikum semua...

FYP lagi kan???
disebabkan sekarang mmg mood FYP, dlm otak ni mmg x pk pasal perkara laen la...pagi petang siang malam mmg FYP la...korang yg baca pun mesti bosan kan..haha

okay, aku nak tnye, korang pnh tak p BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT..???
mesti ad yg pnh p kan...fyi air kat laketown tu, disalurkan oleh empangan bukit merah...

kalau empangan bukit merah tu pecah, sejauh mana kesannya kpd kwsn downstream...mntk2 la x pecah kan..

ni la FYP aku..

bubye..sambung wat FYP

babbling~masa tido ptg td, aku mimpi pasal ular..haha...sblm ni, ak pnh gak mimpi taw, siap gtaw kakak ak lg..tp kakak ak gelak...dia cakap tu maksudnye ada org nak pinang kte..haha..
so, skang ada org nak pinang aku ke??kahkahkah

Sunday, February 27, 2011

perancangan masa depan

assalamualaikum semua..
hola!

perancangan lepas abis blaja...
1.rehat puas2..hehe
2. keje (kalo dapat)
3.sambung master (buat research, nak sambung FYP aku)
4.sambung master (mixmode)
5.kawen!

bila pk balik takoot pun ada bila dah nak abes blaja ni...sbb lpas ni, kna tanggung diri sendiri..pk cmne nak byr utang2 plak..pk kalo keje bley ke x nak adapt...kalo x keje nak sambung master ke tak...bnyk benda nk kena pk..

ada rupa org bekerjaya x?..;p


babbling:niat dihati mmg nk kawen tp xde calon..haha..korang yg da abis blaja da de plan ke nak wat pe?

Saturday, February 26, 2011

the busywoman coming back..

salam sume...

wahhh da lame rase x update blog...
wahhh da lame rase x blogwalking...
wahhh da lame rase x komen kat blog korang...
wahhh tibe2 rase busy macam PM..haha

ini buktinye betapa busy nya I..:)
I teropong u all dari jauh..miahaha

Saturday, February 19, 2011

pejam mata semoga semuanya hilang

hidup aku sekarang ibarat gambar di atas
nampak cantik penangan warni warni
tapi nampak serabut
orang selalu nampak hidup aku senang
tapi orang tak pernah tahu senang itu sebenarnya menyesakkan hidup aku
banyak sangat yg berlaku skrg
tak tau nak settlekan yg mana dulu
kalau boleh, aku nak menyorok sampai la semua masalah ni selesai
boleh ke
aku pun dah penat dgn itu ini
kalau boleh, aku nak hidup dalam dunia aku sendiri
boleh ke
aku dah try yg t'baek
tapi aku bukan malaikat
aku tetap akan terasa
sbb aku punya hati perempuan
kalau diberi peluang, aku nak pilih hati kosong
sbb
aku xkan rasa apa2 kalo orang buat aku macam2
sbb hati aku kosong
kalau orang tanya, aku lebih suka jwb "entah"
sbb
aku nak lupakan hari ini dan semalam
semoga aku dapat lupakan hari ini dan semalam
aku nak mintak maaf kalo ada kata2/perbuatan/apa2 shj dr aku yg membuatkan korang rasa nak marah/sedih/tensen/kecewa/menyampah dsb
sbb ak manusia biasa yg trok dr korang
yg sdg belajar apa itu dunia realiti

"kakak aku ckp dy b'syukur sgt sbb aku dah byk berubah, aku dah tak macam dulu..terima kasih sbb doakan yg terbaek utk aku"
aku rasa malu dgn "aku yg dulu"
semoga aku dapat lupakan hari ini dan semalam

assalamualaikum dan selamat malam...
semoga hari esok aku bermula dgn kosong dan aku dapat lupakan hari ini dan semalam


babbling:
bad habit time perasaan marah/tensen aku m'buak2..atau dgn kata lain time fikiran aku tengah berkecamuk....dengar lagu sambil bukak volume kuat (mata xnampak,telinga pun xdengar)...baling hp (hp aku murah je)...menangis (aku benci tp aku sll buat, x cool lgsg)




Saturday, February 5, 2011

fakta tentang coklat

salam semua...

aku pasti kebanyakan drpd pembaca blog ni suka makan coklat kan tapi x boleh makan selalu sbb takut gemuk, nanti rosak gigi...

ini fakta ttg coklat:
1. tidak menyebabkan jerawat

2. tidak meggemukkan

3. penghidap diabetes blh makan coklat

4. bukan penyumbang sakit jantung

5. beri ketenangan


sekarang, kita blh makan coklat tanpa ragu-ragu lagi..hehe

Thursday, February 3, 2011

CUTI

salam semua...

empunya blog ni sdg menghabiskan sisa2 cuti yg tinggal 3 ari sahaja lagi...

5 sebab empunya blog ni suka bila cuti lama :
1. dapat balik kampung
2. tak payah kemaskan katil sbb ada org tlg kemaskan..kehkehkeh
3. boleh makan sesuka hati..hehe
4. bosan duk kat U lama2
5. hati tenang

5 sebab empunya blog ni x suka bila cuti lama :
1. susah bangun pagi walhal kat U skrg pun malass..
2. malas nak update blog sbb mood cutiii...hehe
3. asyik makan tido online je keje sepanjang cuti
4. ketagihan maen game
5. x dapat siapkan kerja sekolah..ceyt bajet bbagos..

Wednesday, January 26, 2011

pengalaman pertama

salam semua...

ada sesape join career fair kat usm tak?semalam ngan hari ni ada career fair..so, aku tak nak la ketinggalan zaman..aku pun p la tengok2 booth yg ada dan mana2 yg sesuai untuk course aku tapi tak banyak sangat la utk civil..ada gamuda, mmc, sunway group, syabas dll...mmg tak banyak la..aku pusing2 p kat tempat yg sama jugakk...

memang semalam aku just survey je la..tak drop resume pun, bajet nak edit2 sket ikut company requirement kan..tapi aku tak edit pun sbb busy duk wat fyp...semalam jugakk aku mmg interested nak join interview ngan gamuda tp memandangkan aku tak prepare sangat aku bercadang nk p esoknyaa...aku mmg nak sangat p interview..aku nak rasa sendiri macam mana rasa interview tu...masin ke tawar ke pahit ke pedih ke..just for fun...last aku interview dulu pun, masa nak apply masuk U...yang tu tak aci la..aku tak bercadang pun nak keje kat gamuda tu just nak rasa interview jek.. tapi yg hampehnya, aku tak prepare pape pun...kan aku duk busy pasal fyp...busyyy la sangat kann..eh, mmg busy pun, aku tertido time tgh2 buat fyp...sadis kann..

bangun2 pagi pun sempat lagi aku buat fyp...pastu aku baru teringat yg aku tak prepare pun utk interview...aku mmg xde mood nak interview..takutt pun ada..aku gtaw aida aku tak rasa nak p interview tu..tapi aida suh try gakk..form utk gamuda pun aku isi before p daftar..kesiann aida kena tunggu aku dan turn kami agak lambat jugakk la sbb aku..huhu

akhirnya, aku berjaya gak menempuhi interview yg agak kelakar tu...aku mmg cuak la sbb aku tak prepare pape, otak aku mmg kosong time tu..dah la lama gle aku tak cakap omputeh ni...keras dah lidah aku ni..jom2 lembutkan lidah anda..a e i o u...

first2 aku masuk interview, soalan pertama yg interviewer tu tnye, "have u sent ur resume before this, u look soo familiar"...
aku lak, "eh, nope, this is my first time"..maybe u've seen me in my blog..i'm quite good in writing nonsense things...haha

interviewer tu saje je cakap macam tu, tak nak kasi aku gelabah sangat kot..

tapi interviewer tu mmg bes la, macam cakap ngan kawan lak..haha..aku memang tak expect pape pun dari career fair ni...aku sedar tahap aku kat mane...saje2 nak jual resume yg tak seberapa dan nak uji sejauh mana soft skills aku..tqq utk aida sbb ajak aku p interview ni...

apa yg aku dapat dari interview tadi:
-aku kena praktis speaking omputeh lebih lagi..ada sape2 nak jadi tutor aku secara percuma tak..hehe
-yakin sahaja tak cukup okesss...anda perlu berilmu...
-aku kena belajar lagi macam mana nak tackle interviewer tu..macam mana nak bagi dia berminat ngan kita..kenyit2 mata tak cukup okesss...
-eye contact tu penting..aku tadi pun ada la terpandang tempat laen gak sbb lama sangat pk nak cakap macam mana ea...sila baca lebih okess..
-banyak sangat aku nak cakap tapi x terkeluar sbb susah nak cakap omputeh dan idea dalam otak aku ni berebut-rebut nak keluar sampai jammed jap..mmg kena baca lebihh la..
-sblm interview tu, mmg kena prepare la..ko bajet ko bijak sangat ke..
-jgn gunakan singkatan masa interview tu..ko bajet interviewer tu boleh baca fikiran ko ke...

ni je kott..aku pun tak ingat dah..tapi interviewer tadi mmg baek la..kte boleh jadi kawan kott..tapi dalam mimpi je la...aku mmg sgt tak berpuas hati dgn soft skills aku hari ni sbb macam hampass kelapa je...masa darjah 6 dulu lagi baek kott..haish..konklusinya, kalo nak interview mmg kena lancar la speaking omputeh ni..lagi sekali tengs untuk aida sbb ajak aku p interview ni...aku pun sayang ko lebihh..:)

fakta hari ni: muka aku ni mmg muka kebanyakan sebab mana2 aku p mesti ada je orang nak kaitkan aku ngan sape2...
contoh 1: mula2 aku masuk usm ni, kakak bilik aku cakap muka aku ni sama ngan member dia kat matrik dulu...sesi ramah mesra yg menarik kann..
contoh 2: masa aku first2 Latihan Industri, orang kat ofis tu cakap muka aku sama ngan muka someone ni..tapi aku tak sempat pun jumpa kembar aku sbb aku pindah ofis laen...
mmg banyak la aku pnh dgr...kembar kita kan ada tujuh..tapi aku SEDIH la sebab dalam ramai2 ni xde lak plak orang yg cakap aku macam siti la..majuk la camni...masa awal2 dulu je femli aku ada jugak cakap muka aku sama macam dato' siti...sekarang dato' siti da cantik... :P


Saturday, January 22, 2011

DUGAAN tu sebagai ujian

salam semua...

semalam laptop aku xboleh nak on...
cuak gle time tu..
dlm otak aku duk pk pasal FYP je...
da la aku nak kena jumpe sv aku next week...

macam mana kalo aku nak kena format laptop ni...
dan document2 dlm laptop ni xboleh nak save...
macam mana aku nak siapkan FYP aku..
takkan nak extend kot...

dugaan2...
malam tadi gak masa aku tengah syokkk layan drama korea lagi, kawan aku datang bilik...
time ni laptop aku sehat walafiat lagi..
dia datang cite, mesin yg die tgh guna utk FYP meletop...
aku mmg terkejut gak la...
mengikut cerita kawan aku ni, temperature yg dia guna time tu rendah je dlm 200 lebih je, before ni lagi tinggi dlm 400 darjah celcius...
benda memang da nak jadi kann...
dia agak tension gak la sbb time tu dekan turun p tgk...
dah la supervisor dia xde cni skang...
aku macam biasa la bertindak sbg kaunselor, nasihat kan ape yg patut...

lepas kawan aku tu balik bilik dia, aku sambung tgk cte tu...
pastu p jalan2 blog orang, pastu ngantuk dan nak off laptop...
tapi xboleh dan aku tiba2 teringat nak donlod manual arcview..
nak bukak sotware tu pun xdapat...
dan aku tanpa ragu2, teros keluarkan bateri...
pastu laptop aku tak boleh nak on da..
sedih..
salah aku jugakk kan..
macam2 aku pk..
FYP aku x wat backup pun...
menanges meraung gak la pk pasal FYP tu...

pagi2 lagi aku siap2 nk p atr kedai...
siap kol kakak aku lagi tu...
dengar la ceramah dia jap...
aku mmg xde mood la pagi tu, pk pasal FYP je..
p atr kedai tu, pakcik tu tgk2, eh da boleh on da...
seciput je masalah aku..punya la aku sedih sampai xleh nak tido...
masalah setting utk bateri ap ntah..
pastu pakcik tu siap ajar lagi nak wat cmne kalo jadi cmtu lagi..
tak payah la susah2 atr kedai..
mula2, power on,
pastu tekan F2..
pastu p kat main-pilih SATA mode-pilih IDE Mode
pastu exit-pilih exit saving and changes..

manalah aku taw benda alah ni sume...
okayy aku happy skrg..hehe
boleh la aku teruskan FYP aku..

aku kena extract data2 kat peta mskkan kat excel..
pastu kena lukis kat arcview lak..
ni baru sediakan data..
tak run modelling lagi...
ohh pengsan jap...

Thursday, January 20, 2011

tertekan

nak pinjam bahu boleh tak..
nak nanges jap..sob3
xtahu buat FYP!!!!
sedih..sob3
abis godek dah arcview ni...
da buntu da...
ada sesape boleh tolong???

aritu sv da ajarkan...
tapi lupa suda...
slh aku gak xbuat terus..sob3

arghhhhhhh...
kenape aku suka nanges...
mesti time mak aku mengandungkan aku, mak aku emo kan..
tu la sbb aku selalu je emo..haha
eh, tp skang aku dah boleh kawal dah tahap keemosiaan aku..


p/s :sedih.sedih dan sedih...T_T

Wednesday, January 19, 2011

BICARA CINTA


YA ALLAH jika aku jatuh cinta,

Cintakanlah aku pada seseorang

Yang melabuhkan cintanya

Padamu, agar bertambah

Kekuatanku untuk menyintaimu.

YA MUHAIMIN jika aku jatuh hati,

Izinkanlah aku menyentuh hati

Seseorang yang hatinya tertaut

Padamu agar tidak terjatuh aku

Dalam jurang cinta nafsu…

YA RABBANA jika aku jatuh

Hati, jagalah hatiku

Padanya agar tidak

Berpaling daripada

Hatimu…

YA RABBUL IZZATI jika aku

Rindu, rindukanlah aku

Pada seseorang yang

Merindui syahid di

Jalanmu…

YA ALLAH jika aku menikmati

Cinta kekasihmu, janganlah

Kenikmatan itu melebihi

Kenikmatan indahnya

Bermunajat di sepertiga malam

Terakhirmu…

YA ALLAH jika aku jatuh hati

Pada kekasihmu, jangan biarkan

Aku tertatih dan terjatuh dalam

Perjalanan panjang menyeru

Manusia kepadamu…

YA ALLAH jika kau halalkan aku

Merindui kekasihmu, jangan biarkan

Aku melampaui batas sehingga

Melupakan aku pada cinta hakiki dan

Rindu abadi hanya kepadamu.

Amin…


p/s : kadang2 aku pelik macam mana rasa cinta tu boleh wujud...aku tertanya-tanya bes sangat ke bercinta?..dan aku masih kompius mana lagi bes antara bercinta lepas kawen atau sebelum kawen...dan kadang2 aku jeles tgk kawan yg duk syokkk bercinta tu...dan aku lagi keliru bila pasangan yg sdg bercinta clash, senang2 je dorang dapat yg laen...mungkin aku yg nampak pelik kat sini sbb mempersoalkan soalan yg tak masuk akal...haha...ada seseorang tanya aku samada aku pernah bercinta atau tak...dan aku pula dgn innocent nya menjawab "tak"...dan dia dgn muka agak pelik terkejut dgn jawapan aku...walaupun benda ni dah lama, aku masih lagi berfikir adakah bercinta tu "wajib"...okayy aku mmg ketinggalan zaman..hoho

muslim by nature




Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada sesuatu yang menimpa seseorang Islam sama ada kepenatan, kesakitan, kesusahan memikirkan perkara yang akan datang, kedukaan, sesuatu yang menyakiti, atau kesusahan meningatkan apa yang telah berlaku - sehinggakan tikaman duri yang mencucuknya - melainkan Allah hapuskan dengan sebabnya, sebahagian dari dosa-dosanya."

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut.”

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Manusia yang paling dikasihi Allah ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain dan amalan yang paling disukai oleh Allah ialah menggembirakan hati orang-orang Islam atau menghilangkan kesusahan daripadanya atau menunaikan keperluan hidupnya di dunia atau memberi makan orang yang lapar. Perjalananku bersama saudaraku yang muslim untuk menunaikan hajatnya, adalah lebih aku sukai daripada aku beriktikaf di dalam masjid ini selama sebulan, dan sesiapa yang menahan kemarahannya sekalipun ia mampu untuk membalasnya nescaya Allah akan memenuhi keredhaannya di dalam hatinya pada hari Qiamat, dan sesiapa yang berjalan bersama-sama saudaranya yang Islam untuk menunaikan hajat saudaranya itu hinggalah selesai hajatnya nescaya Allah akan tetapkan kakinya(ketika melalui pada hari Qiamat) dan sesungguhnya akhlak yang buruk akan merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu.”

babbling~setiap hari adalah SURVIVAL.masih mencari sinar hakiki dalam kesibukan dunia yang tiada hentinya."berikan komitmen kepada dakwah,itu tugas yang kita warisi daripada rasulullah~saifulislam.com.sangat menyentuh perasaan membaca artikel beliau.sungguh syahdu.aku semakin insaf.back to basic~tujuan aku dilahirkan ke dunia?setiap proses PNP pasti ada learning outcomes.DAN AKU KEMBALI BERTANYA KEPADA DIRI, KENAPA AKU DIHIDUPKAN???


-zaimah,15 April 2010-




Tuesday, January 18, 2011

secret garden



salam semua...

ehhh, nak tanye..korang minat drama korea tak???
da tengok secret garden???
bess ooo cite ni...
mmg terbaik dr ladang la..hehe

sinopsis cte ni..

The drama tells the story of Kim Joo Won (Hyun Bin), an arrogant and eccentric CEO who maintains the image of seeming perfection, and Gil Ra Im (Ha Ji Won), a poor and humble stuntwoman whose beauty and body are the object of envy amongst top actresses. Their accidental meeting, when Joo Won mistakes Ra Im for actress Park Chae Rin, marks the beginning of a tense, bickering relationship, through which Joo Won tries to hide a growing attraction to Ra Im that both confuses and disturbs him. To complicate matters further, a strange sequence of events results in them swapping bodies.

kalo x paham, translate sndri ea..gune google translate pon bole..hehe
ni ak copy kat sini..
hehe..

aku suke time part dorang gaduh2 tu...
sweet je tgk..


ni hero dia-Hyun Bin

Name: Hyun Bin (also: Hyeon Bin) literally means "Bright Light"
* Real name: Kim Tae Pyung
* Date of birth: September 25, 1982
* Birthplace: Seoul, South Korea
* Height: 184 cm (6')
* Weight: 74 kg (163 pounds)
* Blood type: B
* Sibling: One older brother
* School: Joong Ang University
* Hobbies: Watching plays, Swimming, Basketball


ni heroin cite tu

Name: Ha Ji-won

Birth name: Jeon Hae-rim
DOB: June 28, 1979
Place of birth: Seoul, Korea
Height: 168cm
Blood type: A
Education: Dankook University
Profession: Actress

p/s : suke sgt tgk cte ni..da 2 kali ak tengok...comel je!!

apa itu tiroid?

salam semua...

ari ni aku nak share sket pasal penyakit tiroid...aku baru dapat taw kawan aku ada penyakit ni..dia risau sangat dan aku xtaw macam mana nak tenangkan dia..aku hanya boleh cakap 'sabar' je...so, aku search la kat google pasal penyakit tiroid ni...

PENYAKIT berkaitan tiroid merupakan masalah kesihatan biasa yang mampu menjangkiti sesiapa pun. Malah separuh daripada bilangan pesakit tiroid sehingga kini masih belum menyedari mereka sebenarnya menghidap penyakit itu. Malangnya, bagi kebanyakan orang yang belum dikenal pasti jenis masalah tiroid mereka juga tidak sedar ia berkait rapat dengan masalah berat badan mereka. Ini kerana pesakit tiroid sukar menurunkan berat badan yang dikatakan meningkat akibat penyakit itu meskipun setelah puas berdiet dan mengikuti program senaman secara konsisten. Justeru masalah berkaitan tiroid harus diambil serius dan pesakit perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan segera kerana ia juga boleh dikesan sebagai kanser!

-bagi kes kawan aku tu, aku tak rasa ada kaitan dgn masalah berat badan sbb dia kurus jek..

Peringkat awal kanser tiroid lazimnya tidak menimbulkan sebarang simptom namun apabila kanser itu membesar, beberapa tanda yang boleh dilihat adalah;

>> Benjol atau bintil di depan leher atau berhampiran halkum.

>> Suara menjadi parau dan sukar bercakap dalam nada normal.

>> Nodus limfa bengkak terutama di leher.

>> Sukar menelan atau bernafas

>> Sakit pada tekak atau leher.

Bagaimanapun simptom berkenaan tidak menjamin wujudnya kanser tiroid sebaliknya keadaan di atas boleh dicetuskan akibat jangkitan goiter tidak berbahaya atau masalah lain.

-kawan aku mmg ada simptom2 kat atas ni..aku harap kawan aku akan cepat sembuh..insyaALLA..

p/s : info2 ni korang bley search kat link ni..dan jugak kat info kesihatan..korang doakan dia supaya cepat sembuh k..



Thursday, January 13, 2011

'Alycia 1st Giveaway'


salam sume...
jom join GA ni..
cara2 nak join mudah je...
1. Buat satu entry bertajuk 'Alycia 1st Giveaway'...
2. Tepek banner seperti di atas di entry dan sidebar...
3. untuk keterangan lebih lanjut, boleh rujuk blog cik alycia ye!..hehe
cepat kawan2, sblm terlambat..:)


11.1.11 is siti nur haliza's birthday

salam semua...

korang taw tak tarikh yang cantik ini adalah birthday aku yg ke-23...cepat wish walaupun da lepas..hehe
da tua kan aku..sob3
dan aku berkongsi tarikh yg comey ni dgn Dato' Siti...wah, tumpang glamer sket..
birthday Dato'Siti yg ke-32...
haa, tgk!kuat betol jodoh aku ngn Dato'Siti...
Dato' Siti still nak nombor yg hampir sama ngan aku...wah, tumpang glamer lagi..
sangat2 cantikkan tarikh ni..


disebabkan umur aku ngn Dato' Siti hampir2 nak sama, ni antara angan-angan aku yg akan menjadi kenyataan..insyaALLAH

1.aku nak jadi engineer
2.aku nak lagi kaya dari Dato'Siti
3.aku nak cari husband yg blh bawa aku bercinta sampai ke syurga

korang sume...
tanx taw utk kek eskrem tu...
aku sgt terharu oke...
mmg terkezutt la aku..
sbb, deyda cakap nk dtg amik cte secret garden..
tup2, dorang sume bawak kek!
sangat terharu!
dan aku lagi terharu deyda wat entri khas utk aku..
korang pun sila terharu oke..


aku sangat la happy dan aku dapat banyak sangat chocolatess...
sayang lak aku nak makan...huhu
tanx korang!
i love u all..

p/s:aku lg terharu kalo org cakap muka aku macam siti..plisss...haha

Monday, January 10, 2011

To Those I Love


When I am gone, release me, let me go
I have so many things to see and do
You mustn't tie yourself to me with tears
Be happy that we had so many years.

I gave you my love. You can only guess
How much you gave to me in happiness
I thank you for the love you have shown
But now it's time I traveled alone.

So grieve awhile for me if grieve you must
Then let your grief be comforted by trust
It's only for a while we must part
So bless the memories with your heart.

I won't be far away, for life goes on
So if you need me, call and I will come
Though you can't see or touch me, I'll be near
And if you listen with your heart, you'll hear
All of my love around you oft and clear.
And then, when you must come this way alone
I'll be greet you with smile, and welcome you home.

Anonymous
-Chicken Soup for The Soul-

drop your link here :)