Saturday, October 30, 2010

berdiri di atas landasan abah

salam untuk semua,

diri aku sekarang banyak dibentuk oleh manusia yg paling aku sanjung...abah...
sejujurnya, kalo nak cari suami, aku nak yg macam abah walaupun abah garang tapi aku still nak husband macam abah...garang mana tu?..garang dan tegas..

malu nak mengaku tapi memang inilah realitinya..first time, aku naek bas ialah time aku form2/form3 masa nak balik umah..aku pun tak ingat..aku sekolah asrama sejak form 1 lg..SEK. MEN. SAINS TG. MUHAMMAD FARIS PETRA..banyak kenangan manis dan pahit aku kat sana..aku bukan nak cerita perihal aku kat sana..

aku nak cerita macam mana seorang ayah membesarkan kami adik beradik...masa sek rendah dulu abah mmg kenal dgn semua kawan2 aku..dan sampai sekarang abah masih kenal..lagipun masa kecik dulu aku ganas sket..eh, banyak kot..mereka yg kenal aku dulu, kenal la aku macam mana..
abah tak benarkan kami keluar sesuka hati..kalo nak keluar pun mesti sebab belajar...

kalau nak keluar lepak ngan kawan2 tu, sangat2 la x boleh..abah x pernah cakap x boleh tapi abah akan diam dan x bagi apa2 jawapan..bila diam dan muka tegang tu, kami dah tau da x boleh..jadi, kalo ada yang ajak aku keluar, aku akan cakap x boleh teros..kalo nak shopping pun mesti ngn femli..dan sampai skrg pn macam tu..aku kuar shopping ngn adik/kakak aku je..umi ngn abah kadang2 je..ni sebab kami diajar begini..pnh la kuar sekali dua ngn kawan aku..

abah memang 'simpan' anak pmpn dia kat umah..aku pun tak taw la kenapa..mungkin sbb safety kot..aku x kisah pun yg tu..sbb pnh taw masa LI dulu, kawan aku turunkan aku jauh sket dari umah..aku x drive aritu cz kami one way je..senang gerak sekali..time aku jalan, ada la budak motor ni ikut je aku..memang rasa takut menyampah dan x bes,,sbb ak dpt rasakan dia pandang aku ats bwh..nasib baek la dekat je ngn umah...jadi, ak mmg x ksah abah nk 'smpn' ak kat umah tu..hehe

abah aku tegas taw..kakak aku yg da abis belajar, nak keje sambil2 tunggu graduation day...dari 1st day dia balik, dia da mntk kebenaran ngn abah nak keje, tapi abah xkasi..dy ok la awal2 kn bley relax2 kat umah..pastu mintak lagi, abah suh dy belajar kete dulu sbb dy xde lesen lg..dy pun ikut la..blaja kete..pastu mntk lagi, abah still tak kasi gak..awal2 dulu umi pun tak kasi gak tapi sbb ari2 dy mintak, mak aku ok je tapi tu la abah aku still jugak tak kasi..kakak aku bknnye nak buat yg merapu..dy nk jadi guru ganti..tu pun tak diluluskan gak..huhu..tegaskan abah aku..kadang2 aku pun x paham ngn abah aku ni..sampaikan sekarang abah aku still tak bagi..nex week dy grad..

aku dah cakap dah kat kakak aku, nanti lepas abis belajar bulan 5 ni, aku nak keje gak..aku suh dy sokong aku..nasib aku tak taw la cmne..ngan anak2 prmpn, abah memang tegas sket, anak laki dia ok je..tapi tegas tu tetap ada..kalo nak kuar jumpa kawan tu boleh lagi la..adik2 lelaki aku nak lepak2 tu xde hal la..hmmm

walau macam mana pun abah didik aku, aku tetap SAYANGKAN abah..mungkin aku x nmpak lagi apa hikmahnya sekarang tapi aku taw tu semua untk kebaika

babbling~aku sekarang ialah aku yg dibentuk oleh abah..bukan senang untuk aku menjadi seperti skrg..

2 commento:

Lelaki Ini said...

bagus abah kamu!

.::zaza::. said...

:)

Post a Comment

drop your link here :)