Friday, November 26, 2010

CERITA BASI : KAKIKU KENA OPERATE??

salam sume...

alhamdulillah aku kesihatan aku bertambah baek hari ini dan insyaALLAH hari2 yg mendatang gak...

ibu jari aku kena serang ngan virus ketuat..haha
bila nak jalan tu sakit gak la ..
so, aku decide nak p amik ubat kat klinik..
tapi, time kat klinik tu, dr cakap xde ubat ketuat kat situ...
aku ada dua pilihan:
pertama, balik umah n try cari ubat kat farmasi lak
kedua, operate buang ketuat tu...

jadi, aku pilih yg kedua...
first time, aku kena bius...huuu
jadi inilah hasilnya....

ummi n abah terkejut masa mula2 tengok kaki aku berbalut...mana taknya, nampak berbalut tu mcm besar je luka..lepas buka balutan tu, darah still lagi kuar..huhuhu

ni petua nak hilangkan ketuat..tapi aku x sanggup nak ikut petua ni..ngeri je!

Petua Menyembuhkan Ketuat

Ketuat merupakan satu masalah yang biasanya tidak diambil berat melainkan jika ianya berada di tempat yang mengganggu seperti di tangan ataupun di tapak kaki.

Walaupun begitu ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkannya, antaranya ialah;
  • Bancuh abu ubat nyamuk dengan air. Sapukan pada ketuat setiap hari sehingga ianya hilang.
  • Sapukan sedikit kapur sirih pada bahagian yang ditumbuhi ketuat. Biarkan kering beberapa minit dan jangan dibersihkan. Biasanya ketuat ini akan tanggal dengan sendirinya tanpa rasa pedih dan meninggalkan parut.
  • Ketika memasak dan menggoreng ikan, celupkan lidi atau batang sate ke dalam minyak panas, kemudian titikkan pada ketuat tersebut. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat itu hilang.
  • Sapukan getah dari pelepah betik yang dipetik terus dari pokoknya ke atas ketuat. Biarkan ia kering sendiri. Lakukan beberapa kali sehingga ketuat hilang dan gugur sendiri.
  • Tumbuk lumat empat helai daun kesum kemudian campurkan dengan sedikit garam halus. Sapukan campuran ini pada ketuat.

6 commento:

misslavenderaida said...

mah..
aida penah ada gak tau.
kt jari lak tu.hehe...xbest lgsg tau.
tp ilang gak sbb cuti sem dk umah kna tlg msk.
last2 ilang..ma aida kta sbb kna wap yg kita msk tu.
kwn aida pn sapu ngn getah bwg putih.hehe
smua aida cuba tau.
hehe

.::zaimah::. said...

la yeke?
kalo masak ilang ea..
uh, nyesal x tlg masak..huhu
sy ssh p klinik..

aidakmal said...

la...inikah sebabnye?hmm.smpai cmtu skali ke mah.sbb adik ak yg ijad tu kan.dr bg ubat je.tp cm ubat berasid.buh lame2 so ilang n elok.ko smpi kene operate.huh.dasat!cmne bole jln ke x?ish3.siannn ko.hehehe

.::zaimah::. said...

ntah dr tu..
cian ak..
tp skg da ok da..hehe

aidakmal said...

ok dh?hehe seb baek sudaa ok.aiyoo

.::zaimah::. said...

boleh jln ngn elok la...
tp luka tu, x sembuh sepenuhnya lagi..hee

Post a Comment

drop your link here :)